Кандидатстване в магистърските програми на НХА

Всички кандидати подават лично или чрез други лица документи за кандидатстване за магистърската програма по съответната специалност в Учебно-методичния отдел: 

от 01 до 09 септември 2011 г. за първия прием на места финансирани от държавата и места за обучение срещу заплащане; и

от 09 януари до 13 януари 2012 г. за втория прием – на места само за обучение срещу заплащане.

Кандидатите чужденци подават документи в МОМН.

Кандидатите подават следните документи:

1. Молба до Ректора по образец (закупена от НХА).

2. Оригинал и копие от дипломата за завършено висше образование (бакалавърска или магистърска степен). Оригиналната диплома се връща веднага след сверяване с копието.

2.1. В случай, че издаването на дипломата за висше образование е предстоящо, кандидатът подава академична справка – оригинал, в която да са отразени средния успех от семестриалните изпити с хорариума на часовете по отделните дисциплини и успеха от дипломната защита или от държавните изпити.

3. Квитанция за платена такса за участие в конкурса. Таксата за конкурсния изпит във всяка една специалност за учебната 2011/2012 година е 37 (тридесет и седем) лева.

От такса за кандидатстване се освобождават: кръгли сираци (до 25-годишна възраст), инвалиди, военноинвалиди, лица, пребивавали до пълнолетието си в домове за отглеждане и възпитание на деца от системата на МОМН и майки с три и повече деца.

Завършилите училища в чужбина представят легализирана от МОМН диплома, в която са вписани преизчислените към шестобалната система оценки по отделните учебни дисциплини и средния успех от следването и държавните изпити и присъдена образователно квалификационна степен.

Подадените документи важат за една от всички магистърски програми в рамките на Националната художествена академия, ако са точно попълнени и кандидатът отговаря на поставените условия.


Състезателните изпити за първия прием се провеждат по специалности, както следва:

- във ФПИ на 13 септември 2011 г.;

- във ФИИ на 14 септември 2011 г.


Състезателните изпити за втория прием се провеждат по специалности на 17 и 18 януари 2012 г.

Резултатите от изпитите и класирането по първия прием се обявяват от Ректората до 15 септември 2011 година, а по втория – до 20 януари 2012 г.


За справки тел.: 988 - 17 - 02 – Учебно - методичен отдел.

http://nha.bg