Юбилейна изложба на специалност „Рекламен дизайн“ | 50 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Уважаеми КОЛЕГИ, СТУДЕНТИ, ПРИЯТЕЛИ И СЪМИШЛЕНИЦИ, Катедра "РЕКЛАМЕН ДИЗАЙН" към Национална художествена академия, има удоволствието да Ви покани на своята юбилейна изложба "50 ГОДИНИ ПО-КЪСНО". Изложбата се организира по повод петдесетата годишнина от основаването на специалност "РЕКЛАМЕН ДИЗАЙН" в Национална художествена академия, и се посвещава на всички преподаватели и студенти свързани с нея.

Откриване - 26 СЕПТЕМВРИ, 18.00ч., гр. София, галерия "АКАДЕМИЯ".

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Рекламният дизайн е вид творчество за визуална информация, комуникация и реклама. Основна негова характеристика е, че изгражда условна реалност чрез краткотрайни във времето и мобилни в пространството визуални образи, носители на определени социални, културни, търговски и рекламни послания. Обект на рекламния дизайн са визуалните образи на изложения, изложби, павилиони, щандове, витрини, музеи, галерии и пр., мобилни конструктивно-визуални решения на интериори и екстериори с временен характер, както и всички комуникационни елементи на фирмения стил. Той формира специфични изразни средства преди всичко от сферата на пластичните визуални изкуства, но често, за по-ефективно въздействие, в информационно-комуникационните процеси се включват и изразни средства от други изкуства – театър, кино, музика и т.н., а аудио-визията като правило се използва като съпътстващ елемент.

В исторически аспект рекламният дизайн у нас води началото си от панаирите и тържищата, където протича търговска дейност. През втората половина на ХIХ в. се организират първите български изложби в Москва (1868) и в Цариград (1872). Тези най-ранни прояви на българската художествена практика, която днес наричаме рекламен дизайн, са импровизирани, спонтанни, любителски и имат за цел да привлекат вниманието на чуждестранната общественост към борбата на България за независимост. В съвремието ни дейността му е пряко свързана с всички сфери на обществени взаимоотношения – търговско-икономически, социални, спортни, културни и политически. Рекламният дизайн използва и развива основните художествени идеи на различни епохи, което се отразява в определенията, чрез които е наричан. В края на ХIХ и началото на ХХ в. той е схващан като част от декоративното изкуство и се нарича „декоративно оформление“, а специалистът – „художник декоратор“. Към средата на ХХ в. се налага терминът „пространствено оформление“, малко по-късно „художествено-пространствено оформление“, респективно „художник оформител“. Всички те по един или друг начин изразяват и обобщават обичайните занаятчийски и манифактурни практики, които осигуряват възпроизводството на художествените проекти. Последните десетилетия на ХХ в. поставят рекламния дизайн в нови технологични и информационни условия, които заедно със съществените промени във видоизменената пространствена среда налагат дизайнерското начало и нови подходи при решаване на краткотрайните и мобилни произведения.

Организацията на Държавното рисувално училище следва опита на водещите в Европа художествено-индустриални училища. Студентите, завършили общия курс, могат да продължат своето образование в специализирани школи/ателиета. В историята на художественото оформление важно място заема Ателието по декоративно изкуство, открито през 1898 година, където освен общите предмети специално се изучава рисуване и живопис на декоративни елементи и декоративни композиции. През този формиращ период се разработват първите учебни програми по декоративно изкуство. В началото на новия век завършват първите випуски художници декоратори и се полага началото на професионалното художествено оформление в България. В края на 60-те и началото на 70-те години назрява необходимостта от специално подготвени специалисти за тази широкообхватна дейност. Специалност „Рекламен дизайн“ присъства в държавния регистър на специалностите, по който се извършва висше образование в страната и се основава на решение на Академичния съвет на Националната художествена академия. Разкрита е въз основа разпореждане № 428 на МС от 28.XII.1972 г. с пореден номер № 141, срок на обучение 4,5 години и наименование – „Пространствено оформление“. На 8.04.1974 г. бюрото на МС потвърждава наименованието и номера на специалността. През същата година започва обучението и на първия випуск студенти. От нейното създаване до 1990 г. специалността се ръководи от з.х. проф. Георги Петров. През 1979 г., с разпореждане № 66 на МС от 12.ХII. за ВИИИ „Николай Павлович“, се утвърждава специалност „Художествено-пространствено оформление“ с пореден № 10 и срок на обучение 5 години. От 1990 година специалност „Пространствено оформление“ е обособена в отделна катедра и ръководството ѝ се поема от проф. Лъчезар Лозанов. В „Държавен вестник“ бр. 24 от 21.03.1997 г. се утвърждава професионално направление „Изобразителни изкуства“, в което под № 2.1.3 фигурира специалност „Пространствено оформление“ /промишлени изкуства/, със срок на обучение 5 години и половина, подготвяща специалисти – „Художник магистър по Пространствено оформление“. Художественият профил на специалност „Пространствено оформление“ предопределя присъствието ѝ в Национална художествена академия – институция, която има право да присъжда образователно-квалификационни степени именно в това професионално направление. С решения на Академичния съвет през м. май 2004 г. специалността е преименувана в „Пространствен дизайн“, а през октомври същата година на „Рекламен дизайн“. Катедра „Рекламен дизайн“ през годините е ръководена последователно от доц. Мирослав Богданов (2002-2011), доц. Даниела Янкова (2011-2015), проф. д-р Татяна Стоичкова (2015-2023). От 2023 година нейното ръководство отново поема доц. Мирослав Богданов.

И днес специалност „Рекламен дизайн” в Национална художествена академия се стреми да подготвя висококвалифицирани специалисти, способни да извършват художествено-творческа проектантска дейност в областта на рекламния дизайн. Студентите се обучават да проектират рекламни пана и пластики, рекламни витрини, рекламно-експозиционни щандове, търговско-промишлени изложения, търговско-рекламни пространства, изложбени експозиции с културен характер, музейни експозиции, временни музейни изложби, експозиции за национални участия на световни изложения – EXPO, както и съпътстващите ги лога, шрифтове, експозиционна графика, рекламни постери, билбордове, сувенири, дипляни, каталози, проспекти, кореспондентни материали, транспаранти, мултимедийни презентации, уеб реклама и др. Специалност „Рекламен дизайн“ осъществява обучение и в трите основни образователни степени – „Бакалавър“, „Магистър“, „Доктор“.